söndag 21 juni 2009

Jakten på felet går vidare

Det blev ingen lösning på felet i går. Någon mer relevant upplysning fanns inte i hjälpartikeln och inte i någon annan artikel på hjälpen heller om felmeddelandet.

Vad göra då? Ge upp? Återgå till Google Apps? Pröva Linux? Sluta med programmering. Att läsa Microsoft texter tar på humöret.

Men jag kör vidare och testar att googla. Men hur? Söksträngen "web developer" "add connection" "error 26" "2008" ger 10 svar som rimligen har med saken att göra. Hamnar först på Bigresource som på en sida har massor med frågor. Bra för då går det snabbt att fritextsöka.

Det första ämnet som förefaller intressant är Error - SQL Server Default Settings / Visual Web Developer Express 2008. För att få följa diskussionen så måste man ange en kod, men någon betalning är inte på tal. I repliken finns en ny färsk länk (080529) till MSDN-artikeln error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified som redirectar till error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified.

I första svaret kommer en del förslag: "Looks like you are trying to connect a remote named instance. To make it work, SQL Browser on the remote server must be enabled, UDP port 1434 should be put into exception if firewall presents."

Som sagt så är VWD och MSSQL i samma maskin så särskilt remote är de inte. SQL Browsern ska vara "enabled" och den är i alla fall "startad". Men hur är det med UDP 1434 i brandväggen?

En genomgång av registrerade undantag i brandväggen gör en förskräckt. Det är ju massa program så fått undantag. Varför finns t.ex. Skype med fem gånger?

I undantagslistan finns "SQL Server Management Studio" (som jag själv lagt till för en tid sedan), men inget annat som kopplar till VWD eller MSSQL. Däremot är inte "Webbhanteringstjänsten (HTTP)" och "World Wide Web Serviced (HTTP)" inte aktiverade. Det gör jag nu.

Kollar sedan brandväggen programflik och lägger där till "Microsoft Visual Developer 2008 Express Edition" och tar även med "Visual Studio 2008 Remote Debugger (x64)" som en ren chansning. Slutligen lägger jag till porten 1434 och prövar med namnet "SQL Browser".

Ny test, samma fel!!! Men de ändring som gjorts är det nog bäst att starta om systemet.

-----------------------
Nej, felet kvarstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar