fredag 15 januari 2010

Registrering av användare (3)

Nu ska användarnamnet läggas in i databasen. Först gäller det dock att stoppa om det uppstått databasfel. Det sker med ok = False efter Catch. Därefter kan ok-varibeln kollas före uppdateringen.

Dessutom ska uppdateringen endast ske om Userid=0. I annat fall får användaren bara ett meddelande.

Uppdateringen sker igen inom Try...Catch.

SQL-satsen för att lägga in användarnamnet i databasen kan se ut så här:
INSERT INTO [User] (Username) VALUES ('" & UserName.Text & "')

Kommandot Insert utförs med objektet SQLcommand. Det är enormt omfattande och komplicerat. Det måste finns enklare beskrivning av hur man gör. Efter mycket sökande i Microsofts spagettidokumentation hittar jag Beginner Developer Learning Center, väljer web track och hamnar till slut på Lesson 7: Databinding to user interface controls. Lektionen är riktigt gammal - använder ASP.Net 2.0 (nu gäller 3.5) och SQL 2005 (numera 2008).

ASP.NET Selected Walkthroughs finns det mer aktuella råd, men genomgående är att Microsoft föreslår mängder med objekt och verktyg som bara gör allt mer komplicerat. Det borde ju vara hur enkelt som helst att bara lägga in en post i en databas.

Nej, jag ger upp vad gäller MSDN och testar i stället asp.net - en webb MS driver specialiserad på ASP. Inte bättre! Kollar http://msdn.microsoft.com/en-us/aa336522.aspx.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar