lördag 26 juni 2010

Dags för ny dator?

Tyvärr är min nuvarande Dell Latitude E6500 inte särskilt gammal, men jag börjar ändå titta efter något nytt. Latitude har flera irriterande egenskaper: riktigt dåligt ljud, högt fläktljud, dålig placering på knapparna som reglerar ljudet, 64-bitars cpu som skapat massor av problem vid installation av program (senast av Apache), Vista. Dessutom Dell som mixtrar för med operativsystemet. Och ingen HDMI.

Så en ny dator kommer inte från Dell. Den viktigaste förändringen är övergång till SSD, dvs internminne som fungerar som disk och därmed gör att jag slipper den gamla uppfinningen roterade minne. Möjligen innebär det att sekundärminnet blir mindre än nu (146 GB), men det gör mindre då jag tänker skaffa en NAS som alltid är tillgänglig via nätet. Dessutom går det utmärkt att koppla diskar till USB-portarna. Med en SSD blir datorn snabbare, lättare, drar mindre ström och avger mindre värme. Frågan är om det ens krävs en fläkt.

Enligt Prisjakt så finns det 122 laptops med SSD. Men tar man bort notebooks, dvs har skärm under 14 tum, återstår bara 48 st. Om man vill ha minst 15 tum så återstår 15 st. Lägger jag sedan till krav på HDMI återstår vara 4 st från en noname (GGS-Data) med lägsta priset över 21000 kr.

Återstår så en, nämligen Asus PRO5GVS-XX012X med en prislapp runt 14.000 kr inkl moms på Dustin. SSD är på hela 160 GB. Internminne på 4 GB och 64 bitar. 15,6 tums skärm, vikt bara 2,3 kg, processor Intel Core 2 Duo. Operativsystem Win 7 prof. Tyvärr ingen matt skärm.

Det är märkligt lite skrivet om denna dator på nätet. Ev beror det på att den fått olika namn på olika marknader. Det mesta jag läst om den har varit på svenska webbar. Vad kan den i så fall heta på engelska marknaden.

Källor:
Hur man väljer och köper rätt bärbar dator år 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar