måndag 5 juli 2010

XAMPP fungerar inte - men hittar WebMatrix

När jag startar XAMPP Control Panel påstår systemet att programmet redan är startat! Men det syns inte. Aktivitetshanteraren visar att en XAMPP-process, men inget syns.

Ok, jag tar beslutet att ta bort allt som har med XAMPP att göra och börja om från början. Problemen kan ju bero på att allt inte var borttaget när jag gjorde ett nytt försök med XAMPP.

Det enda jag hittar att ta bort via Kontrollpanelen är MySQL Connector Net 5.25 och MySQL Server 5.1. Däremot finns det massor av filer med namn där xampp, mysql och php ingår. Många av dem gäller ett helt annat programsystem (Moodle). Jag nu bort alla.

Men så snubblar jag över WebMatrix. Det ser spännande ut. Ska vara vara ett mycket enkelt (hört det förr...) .net system från Microsoft som kan vara bas för Joomla, m.fl. applikationer. Webmatrix använder inte MySQL eller Apache men däremot PHP. Och det är gratis.

WebMatris är en first preview beta och det som verkar vara mest nytt Razor är inte inkluderat.
 Idiotiskt att pröva, men inget annat funkar ju heller, så jag är van.

Det första som händer är att att MS Web Platsform Installer 3.0 installeras. Det är frästande att klicka på massa nya saker, men nu gäller det att gå fram försiktigt. Klickar på flik 2 och sedan endast på "Install WebMatrix".

Men det är mycket som följer med ändå:
  • SQL Server Compact 4.0 CPT 1
  • SQL Server Compact 4.0 Tools CPT 1
  • ASP.NET Web Pages
  • SQL Server 2008 R2 Management Objects
  • SQL Server Native Client 
SQL Server Compact är en SQL-databas, kompatibel med SQL 2008, som är inbyggd i WebMatrix.

Det tar en stund med sedan kommer Congratulations! Och uppmaningen att klicka på Launch. WebMatrix går igång direkt och dessutom så som det ser ut i dokumentationen. Den tänker jag följa slaviskt till att börja med.

Det innebär att jag ska starta en ny webb med ett bloggverktyg, bloggengine.net, skriven i ASP. Jag klicka på länken vid "Downloaded from", men det kanske jag inte skulle gjort. Det innebar att en zipfil laddades ned. Jag skulle nog klickat på I accept i stället. Gör det och efter en kort stund kommer Congratulations! igen. Det är nästan som om att systemet är överraskat att jag klarat mig få här långt. Kan kolla en logg. Den visar inget direkt konstigt även om det mesta är begripligt. Så jag klickar ok för att komma vidare.

Och då är blogengine igång!!!
När jag loggat in ser jag att menyerna har en hel del svenska texter. Så långt har blogengine alltså kommer. Den har releasenr 1.6.0 och är alltså inte dagsfärsk. Jag går in i admläge och ser att det finns massor av saker att ställa in och anpassa.

Men nu ska jag tillbaka till WebMatrix säger dokumentation. Av den framgår det att jag kan läsa in alla blogengines filer och ändra i dem. I exemplet visas site.master och jag testar genom att ändra en textkonstant. Resultatet ska visas genom tryck på F12. Resultatet blev "HTTP Error 403.14 - Forbidden". Men när refreshar sidan så visas den ändrade texten. Så det blir väl godkänt ändå.

Men nu kommer det riktigt spännande, att publicera bloggen! Förväntningarna är låga. Jag tror att systemet är beroende av MS Framwork 4.0 och det har mitt webbhotell Space2U inte installerat än. Och tänker inte göra det på ett tag heller.

Men jag prövar. WebMatrix har funktioner för publicering, så nu gäller det att uppge alla parametrar. Dem hoppas jag kunna hämta från min vanliga FTP-klient, FileZilla. Efter lite trassel med namnet på ftp-servern så funkar kontakten, men överföringen spricker ändå: "Failed ftp Action : Failed to change directory (550)"

Med det funkade med FileZilla, så nu finns bloggen på http://www.server42.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar