lördag 28 augusti 2010

Program för släktforskning

Jag har blivit lite intresserad av "släktforskning". Det är ett alltför ambitiöst begrepp då det bara handlar om att samla in och publicera data, men det är så det brukar kallas.

Det finns många goda skäl för mig att syssla med släktdata. Jag är morfar, min syster har ett släktforskningsföretag och det har skrivits en hel del om min släkt. Släkten kallas normalt för Bratt från Brattfors, men allt startade ju inte där. Vi härstammar som alla andra från aporna.

Nu gäller det att hitta bra programvara som gör det möjligt att samla, lagra och sprida släktdata på det sätt jag vill. Men först lite om mina erfarenheter så här långt.

Genvägar

Det första programmet jag använt heter Genvägar. Det har skrivits av och drivs av en fd jobbarkompis Ronny Belin. Mycket begränsat och därför väldigt enkelt. Alla uppgifter som registreras är öppna och tillgängliga på nätet. Utöver vissa fasta uppgifter går det att registrera hur mycket information som helst i ett textfält. Genvägar är gratis förutom uppladdning av bilder - synd men begripligt. Det finns inget automatiskt stöd för träffar i andra släktträd. Rapportmöjligheterna begränsas till skärmdumpar.

Systemet fungerar bra och är troligen idealiskt för den som vill börja och få en god bild av en släkt. Tyvärr har Genvägar inte utvecklats de senaste åren.

MyHeritage

När jag ville gå vidare valda jag utan närmare eftertanke MyHeritage. Det är betydligt trevligare grafik än Genvägar, men gratisanvändningen är begränsad till 250 personer. Det var jag inte klar över från början. Det kostar 1000 kr.

Det finns ett mycket stort antal släkttjänster på nätet som är avgiftsbelagda. Man kan lätt hamna långt över 10.000 kr/år, så det gäller att hitta gratistjänster, billiga tjänster och de som är viktiga när det gäller uppgifter om den egna släkten. De allra flesta tjänster erbjuder amerikanska data med ofta låg kvalitet. Det är nog få i Sverige som vill betala för dem. MyHeritage  erbjuder en antal söktjänster med litet värde för svenska släkter.

Ett annat problem som jag drabbades av när jag använde MyHeritage var att jag hade en källa där jag kunde utgå från senare generationer och en annan källa där jag kunde utgå från släktdata från 1200-talet. Efter en tid märkte jag att jag hade dubbelregistrerat ett stort antal personer och att det var mycket besvärligt att rätta till. Ett exempel är när släkt gifter sig med änkor till andra släktingar.

Detta är säkert ett problem som gäller alla släktprogram, inte bara MyHeritage. Lärdomen är att när man lägger in en person alltid kolla om den personen möjligen redan finns med.

Min fadäs, begränsade antalet personer och mängden avgiftsbelagda söktjänster gjorde att jag tröttnade på släktandet under en längre tid. Den som är säker på att antalet personer inte överstiger 250 så kan MyHeritage ändå vara ett alternativ

Ancestery

Men så blev det en nystart. Jag tog råd från min syster, fick  och fick några timmars utbildning av ett proffs. Hon använder Family Tree Maker i arbetet och Ancestry.com för att beskriva släkten för främst hennes engelsktalande barn och barnbarn. Eftersom jag främst vill publicera släktdata på webben så valde jag den svenskspråkiga Ancestry.se i stället.

Anestry har ingen begränsning i antalet personer. Det är gratis att ladda upp bilder, dokument, mm. Däremot finns det en rad tjänster som är avgiftsbelagda. I släktträdet ges det ofta "tips", men ska man läsa dem så måste man betala. Jag säger inget om det, men jag föredrar gratistjänster. Nu är det så att det går att dela släktträd så min syster har betalt avgiften och får därför svara för de avgiftsbelagda uppgifterna.

Den stora överraskningen är dock att det inte är möjligt att publicera informationen i Ancestry så att alla får tillgång till uppgifterna. Hur kunde jag missa det!

Det går att skapa en Gedcom-fil på den egna disken och det är ju bra. Den har jag nu importerat till Family Tree Maker, men inte heller det programmet har något stöd för att publicera data annat än i Ancestry.

Kravlista
Det är dags att tänka till. Det tar dussintals timmar att lägga upp ett större släktträd. Nu har jag gjort det tre gånger och hoppas att nästa gång bli långsiktig - helst livet ut. Detta är mina krav:
  1. Det ska gå att publicera all info på nätet (utom möjligen levande personer då det kan komma i konflikt med personuppgiftslagen). Språk: svenska (och ev engelska)
  2. Män och kvinnor ska behandlas lika. Det gamla idén att släktträdet bestod av avkommor till män är förlegade med råge. Människor födda av kvinnor är också släktingar!
  3. Det ska gå att spara mycket om personerna, foton, brev, artiklar, mm liksom länkar till webbar.
  4. Stöd för sökning i andra släktträd och olika databaser är bra.
  5. Ingen avgift för basfunktionerna, inte begränsat antal.
Alternativ

Genvägar. Klarar 1-3.
MyHertage. Klarar inte 1, 4-5
Ancestry/Family Tree Maker. Klarar inte 1, 4
PhpGedView. Klarar allt utom 4.
MinSläkt. Klarar punkten 2. Har ganska irriterande uppmaningar om att man ska köpa en licens.

Utvärderingar

No1Reviews. Håller Ancestry för att vara no 1. My Heritage är inte med bland de 10 bästa.

6 kommentarer:

  1. Jag använder MinSläkt, som är ett svenskt program.

    Provade också många olika program och hemsidor innan jag bestämde mig för detta och har inte ångrat mig en sekund.

    Programmet går att använda som gratisversion men då får man ibland upp en ruta som påminner en att man kanske borde ta och uppgrader till fullversion. Fullversionen kostar 350 SEK. Vilket det absolut är värt!

    Adressen för programmet är:
    http://www.dannbergsdata.se/

    SvaraRadera
  2. Jag har prövat MinSläkt och ser att det har fördelar. En jag värdesätter är att MinSläkt inte har med alla absurda händelser som ingår i Mormonernas GedCom-standard. Det stör i alla internationella program som t.ex. Ancestry och PdpGedView. Mitt intresse just nu är för programvara som gör det möjligt att publicera släktdata. Det kan inte MinSläkt, utan dess data får exporteras till någon annan programvara för internetpubliceringen. Men MinSläkt passar säkert bra för många andra.

    SvaraRadera
  3. Om man kan tänka sig att jobba helt internetbaserat (med möjlighet till GEDCOM-import och export) vill jag slå ett slag för Geni:

    http://www.geni.com/

    Det är modernt, smidigt och överskådligt och utvecklas i snabb takt. Med undantag för avancerade sökningar, matchningar med andra användares släktträd och mer omfattande GEDCOM-export (typ ingiftas träd), är allt gratis. Den svenska översättningen är inte helt komplett, men aktiva användare bidrar fortlöpande med detta.

    SvaraRadera
  4. Geni är trevligt att använda men alldeles för dyrt, 600 spänn per år. Matchningar med andra användares släktträd är gratis med Ancestry.

    SvaraRadera
  5. Det är sant, anser man sig behöva betalfunktionerna så drar kostnaden iväg. Kollade nu och ett års abonnemang går på c:a 450 kr (US $59,40). Jag har själv nöjt mig med gratisversionen p.g.a. priset. Men jag ville ändå lyfta fram Geni eftersom jag sällan sett det nämnas som alternativ bland svenska släktforskare.

    Vill också förtydliga det här med matchningar: Abonnemang krävs bara om man vill ha resultaten redovisade. När Geni indikerar att matchningar finns kan man även söka manuellt på personens namn och ganska enkelt se i träfflistan ifall någon/några av profilerna stämmer. Kontakt mellan användare för utbyte av information och ev. sammanslagning av träd är kostnadsfritt.

    Den stora begränsningen, tycker jag, ligger i Gedcom-exporten. Lägger man upp personer som inte tillhör ens egen släkt, t.ex. sin partners släktträd, följer dessa inte med i exporten om man inte abonnerar. Visserligen kan någon i partnerns familj också ha ett konto och få ut materialet separat, men det är omständligt.

    SvaraRadera
  6. MinSläkt.
    Jag vet inte riktigt hur avanserad användare du är av din egen dator. Man måste tänka lite utanför boxen så att säga. Vist går det att publisera sitt forskningsmaterial direkt på webben med MinSläkt, det gäller bara att vara lite klurig. Man skaffar ett eger domännamn, i Windows utforskare han man koppla upp sig via "ftp" till sitt domän, i MinSläkt kan man expotera sitt släktträd i "html" format och om man går via utforskaren när man sparar html filerna från MinSläkt kan man ju välja ett logga in på sitt domän och spara filerna där och vips så fungerar det :-)

    SvaraRadera