fredag 8 oktober 2010

Säkerhet på Internet

Jag har börjat se över min datasäkerhet. Den har ju en tendens att försämras successivt. Det är svårt att ta ställning till riskerna med varje enskild åtgärd.

Idag såg jag ett bra hjälpmedel från Google. Om man går till Google-konto-sidan "Ändra godkända webbplatser" så får man se en lista över "tjänster" som har tillgång till mina kontouppgifter. Listans innehåll överraskade mig.

Doodle har bl.a. ett gratis enkätverktyg och funktioner för att synka kalendrar t.ex. för möten. Enkätfunktionen kan kanske vara bra, men jag har aldrig använt företagets tjänster. Den enda uppgift jag kan se att företaget har om mig är min epostadress. Kan de veta något annat som det inte talar om? Möjligen finns det tecken som tyder på att företaget har tillgång till min kalender?! För säkerhets skulle avregistrerar jag mig som användare och hoppas att företaget även tar bort ev konfidentiella uppgifter om mig.

ThinkFree ska också ha tillgång till mitt Googlekonto. Det är att företag som konverterar dokument. Men jag kan inte logga in ens. Har beställt ett nytt lösenord till min vanliga epostadress och det kom. Men sedan godtas inte epostadessen längre. Skräp. Jag har avreggat mig via Googles.

Aardvark är ett Googleföretag så det får jag därmed lita på. Aardvark är ett litet lustigt system. Användarna får tala om vad de kan och sedan får andra användare ställa frågor till dem som säger sig kunna saker. Jag har prövat och faktisk fått bra svar. Men själv hinner jag inte svara. Sitter jag vid maskinen så har jag fullt upp.

ManyMoon är ett hyffsat projekstyrningsverktyg. Har inte använt det praktiskt, men lekt runt en hel del. Gratisfunktionerna är mycket begränsade och det billigaste abonnemanget är dyrt, 170$/år. Det finns ingen anledning att koppla samman ManyMoon med mina Googleaktiviteter, så den kopplingen har jag brutit.

Google Moderator, Google-tjänst som jag litar på.

Sourceforge är den sista tjänsten som har tillgång till Googlekontot. Helt onödigt. Tar bort det.

1 kommentar:

  1. Hej Hans Iwan,

    Ville tipsa om vårt enkätverktyg där man också kan göra gratis enkäter. http://fluidsurveys.se

    /FluidSurveys Sverige

    SvaraRadera