tisdag 29 september 2009

Bättre CSS och cookies, men nu vill jag ha flikar

Jag har gjort om layouten. De grälla färgerna har ersatts med ett enda rött streck. Men CSS är komplicerat så det är mycket som återstår.

Även in- och utloggningen fungerar med cookies. Det får vara så tills vidare även om det inte är den säkraste lösningen.

Nu vill jag ordna Min sida med flikar. En flik visar aktuell info, nästa är ett formulär för ändring av uppgifter och en tredje för att ändra login-uppgifter.

En webb om bl.a. flikar som ser lovande ut är Dynamic Drive. Jag får se det gäller efter en stunds djupläsning



torsdag 24 september 2009

Menyn på plats

ASP har standardobjekt för hantering av menyer, SiteMapDataSource och Menu som hämtar menyns innehåll från filtypen sitemap. Det tog ett tag att inse att defaultnamn på denna fil är web. Men nu funkar menyn.


Masterpage på plats, och ytterst lite CSS

Äntligen fick jag igång en masterpage med det som ska vara mer eller mindre gemensamt för alla - eller i vart fall flera - sidor.

Det som krånglade i början var att VWD absolut ville använda Internet Explorer. Och det står jag inte ut med. Den är så extremt långsam. Till slut fick jag tipset att det enda sättet att välja en annan webbläsare är att högerklicka i VWDs fönster Solution explorer. Där kunde jag välja Firefox, och Google Chrome, men den senare fungera inte. Så gick ytterligare några timmar från den vanliga utvecklingen.

Jag har lagt på lite CSS också, men det ska jag återkomma senare när menyn är på plats. ASP.Nets film är en bra introduktion i hur man arbetar med CSS i VWD. Bl.a. tipsar med på två webbar med gratis designlösningar: Free CSS templates och Open Source Web Design. En självklar referensewebb är w3schools.

En sak som förvånar är att den externa webben funkar trots att det inte finns någon config-fil. Trodde den var obligatorisk. I vart fall så här ser webben ut nu.

onsdag 23 september 2009

Äntligen på nätet igen

Nu har jag publicerat min första webbsida (i den här omgången) för världen. Det har jag gjort på den egna domänen www.server42.se som ligger hos det kunniga och hjälpsamma företaget www.space2u.se som har haft hand om min mail i många år liksom tidigare webbförsök.

För överföringen från den lokala maskinen använder jag det utmärkta gratisprogrammet Filezilla, som kan hämtas här.

Det imponerande resultatet syns nu här.

Ingen RSS - web eller project

VWD ska visa nyheter om VWD på startsidan, men den var tom. Men med klick på tools/option, klicka i expand och på startup så kunde jag ange adressen till en rss feed. Men vilken? Har letat efter en speciellt om VWD som visas på en ny filmen om VWD, men den rssen kan jag inte hitta. Valde en i stället som verkar ha med saken att göra, men där innehållet verkar alltför brett.

Sedan kom frågan om jag ska skapa ett "project" eller en "web". Filmen ger inget svar och det har inte googling gjort heller. I filmen väljer man "Web" så då gör jag det också. Nästa val är gäller om koden lokal ska hanteras av en lokal webbserver (IIS) eller om den ska läggas i en vanlig mapp och sedan läsas via den webserver som ingår i VWD.

Jag prövade lokal IIS, men fick meddelandet








Klick på F1 ger ingen vettig information om felet. Så jag tänker om och lägger koden i en mapp.

Traditionsenligt lägger jag in texten "Hello world" och klickar på start debugging, säger ok när systemet frågor om det får inkludera debugkod i koden och sedan visas resultatet utan problem i webbläsaren.

Jag är i gång igen - efter en tredje nystart.

måndag 21 september 2009

Startar om igen - med Visual Web Developer

Anledningen till att jag tog detta steg var att Visual Web Developer - VWD började skapa sina filer (project, settings, mm) i en ny mappstruktur med mappen Dokument överst. Tyvärr innebar det att standardmappen Dokument dubblerades.

Jag har försökt att styra till den mappstruktur som VWD arbetade med i början, men kan inte se hur man gör det. Den som vet hur man anger standardmappar för VWD får gärna höra av sig!

Så jag bestämde mig till slut att fixa felet med att reparera VWD, men det löste inte problemet. Så då avinstallerade jag hela systemet och passar samtidigt på att defragmentera hårddisken.

Sedan går jag till Microsofts sida för webutveckling och laddar hem VWD igen.

- - - - - -

Tillsammans med VWD laddar jag hem en stor mängd program. Det övriga är bl.a. ett antal applikationsprogram i källkod. Det kan vara bra att titta på.

Det krånglade en hel del med få igång nedladdningen. Flera gånger hände ingenting efter klick på "download". Andra gånger så avslutades installationsprogrammet plötsligt utan något meddelande. Men så till slut kom "Web Platform Installer 2.0 PC" igång.

Jag har en vision av vad jag vill utveckla. Hur långt jag kommer beror givetvis på min förmåga att använda utvecklingssystemet. Basen är ASP.NET. Jag kommer nog mest använda Visual Basic.Net. Utvecklingsverktyg blir Visual Web Developer Express. Allt detta är gratis.

torsdag 17 september 2009

Hög tid för ny mobil

Det är hög tid att skaffa en ny mobil. Idag har jag en gammal PalmOne Treo 600. Den har fungerat bra i väldigt många år speciellt funktionerna kalender, adresser, memos med enkel synkronisering med Palms PC-program. Som telefon har den dock varit så där. Och inte har jag fått den att fungera på Internet, trots att det borde gå.

Vad ska den nya mobilen kunna?
- vara en bra telefon
- kalender, adressbok, memo med enkel synkronisering till PCn
- surfa
- SMS
- Epost
- mp3
- radio
- högtalare
- fysiskt tangentbord med ÅÄÖ
- kamera

Det finns några produkter som förefaller extra intressanta
Android-mobiler
Nokia 900
Sony-Ericsson X3
Palm Pre

Nu startar jakten. En googling med mobiltelefon qwerty 3g USB mp3 svensk/finskt ger fyra svar.

Nokia 900 är ju väldigt imponerande. (Prisjakt, Mobil, PC City). Fördelar: 3,5" skärm, 800x480 pixlar, standard minneskort. Oklart om det går att få fysiskt tangetbord med ÅÄÖ, däremot troligen på det virtuella tangentbordet. Denna gång har inte mobilen Nokias vanliga egna OS utan Maemo som är en Linux-variant. Det är mycket jag inte kan värdera (läs förstå) vad gäller kommunikationen. Det verkar i alla fall som om att telefonen kan kopplas till lokala nätverket. Kan den användas som Skypetelefon? Får läsa på lite...

LockHunter tog äntligen bort mappen

För en tid sedan tänkte jag lägga en genväg till mappen Dokument på skrivbordet. Det skulle jag inte gjort. För det blev ingen genväg utan en ny mapp med samma namn i mappen Dokument. Och denna nya mapp gick inte ta bort. Jo, den gick att ta bort med kom sedan snabbt tillbaka igen.

Vad värre var att Visual Web Developer missuppfattade var den skulle lägga sina filer. I stället för att de som vanligt placerades i den ordinarie Dokumentmappen, hamnade de inte den nya dubletten. Därefter slutade asp.net-programmen att fungera ("Parser error"), troligen för att vissa filer saknads i den nya mappen.

Vad göra? En idé var att jag saknade rättigheter att ta bort denna mapp. Kanske är det en mapp som Vista skyddar? Webben Windows VistaForums har en mycket omständlig, men mycket pedagogisk beskrivning av hur man blir ägare av ett objekt. Jag följde instruktionens alla 23 steg. Mappen försvann. Och kom tillbaka.

Efter flera timmars arbete hittade jag programmet LockHunter, som tom finns i en 64-bitarversion. Och se, LockHunter tog bort mappen utan problem. Och än har den inte dykt upp igen.

LockHunter har utvecklats av två ryssar och är helt gratis. Tack för hjälpen Igor Tkachenko och Nikolay Duylovskiy.
--------------------------

Nej, inte heller det fungerande. När jag startade Visual Web Developer igen så återkom den förhatliga mappen!

söndag 13 september 2009

Kontroll av indata med htmlencode

Ett problem med inmatning på nätet är användarens möjlighet att skriva in kommandon i fälten för att så sidans kod visas, t.ex. <h1>, <form> eller <script>. Det gör att användarens kod infogas i programkoden vilket gör att sidan inte fungerar eller att användaren kan göra ett dataintrång.

För att skydda mot detta uppfattar DotNet HTLMkod och Script som ett fel och aktiverar skyddet HttpRequestValidationException vilket innebär att användaren får se ett långt tekniskt meddelande rubriken ”Serverfel i tillämpningsprogrammet”. Och det är ju bra, men det är ju än bättre att förklara för användaren på vanligt språk vad som hänt och vad vederbörande nu bör göra.

Lösningen är att först koppla bort det skyddet HttpRequestValidationException. Det gör man genom att lägga till "validateRequest=false" i Page-direktivet. Sedan låter man server.htmlencode bearbeta indata före annan bearbetning i koden, t.ex.
message.text = server.htmlencode(textbox.text)

Webben fungerar inte fn

Återupptar mitt utvecklingsprojekt efter en tids jobbande med annat. När jag startar applikationen möts jag av meddelandea "Webben fungerar inte fn".

Hur var det nu? Visst har jag lagt in det meddelandet. Men var? Och hur får jag igång applikationen igen?

Jo, så här var det. Om man lägger en fil med namnet "app_offline.htm" i applikationens rotmapp så visas bara innehållet i "app_offline.htm" - i mitt fall "Webben fungerar inte".