söndag 23 augusti 2009

Vistas utforskare är kass - Över till Google desktop

Varje gång man använder Vistas utforskare så måste man högerklicka på rubriken på Namnkolumnen för att expandera kolumnerna så att de går att läsa innehållet.

Sökning sker också på en text vare sig det är i filnamnet eller innehållet. Det gör att om man vet ungefär vad en fil heter så måste man ändå gå till avancerad sökning. Då kan man lägga in tecken som ska finnas i filnamnet. Sedan får man ändra i sökrutan för att ta bort det urprungliga sökkriteriet. Urtokigt.

Därför tänker jag pröva Google Desktop. Tar tar dock ett tag då indexering bara görs när datorn inte används - och just nu används den för fullt.


Utveckla för webben Microsoft style

Jag fick fråga från en god vän hur man gör för att flytta över en applikation skriven i Access från en PC till webben? Det finns väl flera sätt, men en väg är att skriva om applikationen för webben med hjälp av Microsoft med hjälp av Visual Web Developer 2008 Express Edition.

Microsoft är hopplösa med sina ofta långa produktnamn, så smeknamnet VWD får duga. Systemets features och installationen på den egna PCs presenteras riktigt bra i denna film.

En ny kodeditor i himlen

Tack vare Allt om PC blev jag uppmärksammad på ett ganska nytt Mozilla-projekt. Det är Bespin en kodeditor speciellt för HTML, JavaScript och CSS. På deras dashboard finns en trevlig introducerande film väl värd att se.

En specialitet är att den gör det möjligt för flera användare att skriva i samma kod samtidigt. Det kan ju vara bra t.ex. när en mer kunnig rättar kod tillsammans med författaren eller när man parprogrammerar i metoden Extrem programmering.

Filmen är fö uppladdad till videowebben Vimeo, som jag också tänker titta närmre på. Wikipedia ger mer info om denna tjänst.

måndag 10 augusti 2009

Evernote är smart - den testar jag

Evernote är en riktig avancerad anteckningsbok. Kolla filmen bara!

Jag är ute efter en ny mobil och ska pröva Evernote i jakten. Har just startat en nedladdning av desktopversionen. Det sägs att den är gratis. Vi får se.... Nej, gratis är den bara i en basversion.



Varning för Foxit Software och TrailPay

Foxit Software har en pdf-läsare verkar intressant. Mest intresserade är jag dock av deras PDF Creator. Men här är det något skumt....

Foxit skriver "Get a 1-year license FREE with TrialPay!" Det visar sig betyda att PDF Creator är "gratis" om man köper en helt annan produkt. Vilken bluff! Något för marknadsdomstolen? Så det får väl bli en pdf-skrivare från någon annan.

Företaget bakom denna bakvända affärsidé heter TrailPay Inc. Metoden ogillas av fler än mig. Ett par exempel: Donna's SecurityFlash och Konsumentkraft.

Nu använder jag bara Gmail

Jag har gått över till att bara använda Gmail. Tidigare använda jag Outlook express med POP3 på två maskiner och ingen mail alls på en tredje. Det blev för jobbigt, speciellt då jobbet har gått över till Gmail.

Fördelerna är främst säkerheten. Det finns alltid en risk för att PCn försvinner med hela mailarkivet. Det vore förödande. Risken för att Google slarvar bort just mina mail eller de miljarder mail de hanterar är extremt liten. Så den föredrar jag.

Jag här till dem som inte vill hålla på att bedöma varje mail om det ska slängas eller ej. Så i princip får alla mail ligga kvar i systemet. Det tar en del utrymme på hårddisken och förlänger därmed också tiden för backupen. Med flytten till gmail så frigjordes skivutrymme och backupen går lite snabbare.

Gmail har inga mappar utan använder taggar (etiketter på svenska) i stället. Mycket bättre, även om det tar lite tid att tänka om (så där 2-3 sekunder eller mer). Men sökningen är så snabb att inte heller etiketter är nödvändiga. Den fungerar på samma sätt som vid det vanliga googlandet.

Den viktigaste nackdelen är att jag inte har tillgång till epostarkivet när jag inte är uppkopplad, men det är jag ju nästan alltid nuförtiden.

En bra ny funktion är Aktiviteter. Ett ganska behändigt sätt att hålla ordning på det man ska göra. Men det vore bättre om man kunde använda taggar i stället för "listor" som fungerar ungefär lika dumt som mappar. Denna funktion kallades tidigare för Listor och än så länge finns det ingen hjälptext på svenska om Aktiviteter.

Funktionerna Chat och Kontakter har jag inte börjat använda riktigt än.

Man kan skapa hur många epostkonton som helst - helt gratis. Det kan vara bra att ha några epostadresser som inte kan koppla till en själv, t.ex. om man deltar i ett debattforum och vill vara anonym. Då kan man ta en epostadress som anonymasd67143hasd@gmail.com eller något liknande. Den enda möjligheten för någon att koppla denna adress till den faktiske innehavaren är att Google läcker och det tror inte jag att de kommer att göra.

Intressanta programnyheter

- PC för Alla svarade 14/7 på 10 bra frågor om Office 2010.
- TrueCrypt (Läs...)

fredag 7 augusti 2009

Snabbt besked från AxCrypt!

Jo, anledning till att programmet inte fungerar på min maskin är att jag kör Vista 64-bitar. En version ska komma under hösten för även för detta udda OS.

Tills vidare kan man köra ett kommando var gång man öppnar utforskaren för att få AxCrypts context menu att fungera. Inget vidare praktiskt. I vart fall inte för en som använder systemet så som jag gör det.

Men företaget Axantum verkar vara mycket kompetent så de hittar säkert en bra lösning.

Uppgifter i Gmail och - snart - i Kalendern

Jag upptäckte "Aktiviteter" i gmail för ett tag sedan. Som alla andra har jag prövat många system, "senast Remember the milk" men inte hitta något som passar.

Aktiviteter (Tasks) är lätt att jobba med, men framför allt ständigt närvarande. Mailsystemet kommer man ju till ett stort antal gånger per dag och då är det natrligt och också slänge en blick på aktivitetslistan.

Dessutom går det att skapa en aktivitet från ett öppet mail (shift+T). Övriga snabbkommandon finns på hjälpen.

I Hjälpen står det "Move tasks by grabbing them to the left of the check mark and dragging them up and down." Det kan jag inte få att fungera, men så är det också en Lab-tjänst.

Jag har undrat över varför aktiviteterna inte är tillgängliga i Kalendern. Men nu har de blivit det. Fast bara om man väljer engelska som språk. Men funktionen kommer väl snart på svenska också.

onsdag 5 augusti 2009

AxCrypt funkar inte

I vart fall inte på min maskin. AxCrypt verkar vara ett populärt system för kryptering av filer och mappar med många entusiastiska användare. Tack för tipset Digifarm.

Det ska räcka att högerklicka på den fil som ska krypteras och därefter välja vad man vill göra från en "context menu". Men det finns inget om AxCrypt på denna meny. Det kan som vanligt ha med att jag kör Vista med 64-bitar. Det brukar krångla till det.

Jag har informerat utvecklaren om problemet. Får se om han hör av sig. Jag får väl också kollar efter alternativ.

tisdag 4 augusti 2009

KeePass håller ordning på lösenorden

Om din dator blir stulen så är det säkert några filer du absolut inte vill tjuven ska komma åt. Du kan också ha någon ber att få låna din dator för något och då finns risken att de gör en snabb sökning och hittar filer på din disk som de inte bör få tillgång till. Exempel är givetvis arbetsgivarens affärshemligheter, lösenord, mm.

För att minska risken så har jag börjat använda KeePass Password Safe. Jag har hittills lagt in ett 30-tal lösenord och ska lägga in ytterligare minst lika många.

När jag ska öppna en lösenordsskyddad webb så öppnar jag först KeePass, klickar på webbens namn varefter Keepass öppnar webben. Varje sig jag eller den som ev sitter bredvid ser mitt lösenord.

Det är inte lätt att hitta på bra lösenord. Helst vill man ju inte heller ha samma lösenord för alla webbar. Risken finns ju att någon kommer åt ett lösenord, t.ex. någon med admrättigheter på ett webbföretag och samtidigt ser min epostadress. Med kunskap om lösenordet är det sedan bara att gå till vanliga webbar för att se om lösenordet fungerar.

KeePass kan skapa långa, besvärliga lösenord för dig som vare sig du eller någon annan skulle kunnat komma på. Trots det är inloggningen hur enkelt som helst att hantera.

Nästa steg blir givetvis att plocka bort lösenorden till känsliga webbar som sparats i webbläsarna. Sedan känner jag mig något tryggare.