tisdag 29 september 2009

Bättre CSS och cookies, men nu vill jag ha flikar

Jag har gjort om layouten. De grälla färgerna har ersatts med ett enda rött streck. Men CSS är komplicerat så det är mycket som återstår.

Även in- och utloggningen fungerar med cookies. Det får vara så tills vidare även om det inte är den säkraste lösningen.

Nu vill jag ordna Min sida med flikar. En flik visar aktuell info, nästa är ett formulär för ändring av uppgifter och en tredje för att ändra login-uppgifter.

En webb om bl.a. flikar som ser lovande ut är Dynamic Drive. Jag får se det gäller efter en stunds djupläsning



torsdag 24 september 2009

Menyn på plats

ASP har standardobjekt för hantering av menyer, SiteMapDataSource och Menu som hämtar menyns innehåll från filtypen sitemap. Det tog ett tag att inse att defaultnamn på denna fil är web. Men nu funkar menyn.


Masterpage på plats, och ytterst lite CSS

Äntligen fick jag igång en masterpage med det som ska vara mer eller mindre gemensamt för alla - eller i vart fall flera - sidor.

Det som krånglade i början var att VWD absolut ville använda Internet Explorer. Och det står jag inte ut med. Den är så extremt långsam. Till slut fick jag tipset att det enda sättet att välja en annan webbläsare är att högerklicka i VWDs fönster Solution explorer. Där kunde jag välja Firefox, och Google Chrome, men den senare fungera inte. Så gick ytterligare några timmar från den vanliga utvecklingen.

Jag har lagt på lite CSS också, men det ska jag återkomma senare när menyn är på plats. ASP.Nets film är en bra introduktion i hur man arbetar med CSS i VWD. Bl.a. tipsar med på två webbar med gratis designlösningar: Free CSS templates och Open Source Web Design. En självklar referensewebb är w3schools.

En sak som förvånar är att den externa webben funkar trots att det inte finns någon config-fil. Trodde den var obligatorisk. I vart fall så här ser webben ut nu.

onsdag 23 september 2009

Äntligen på nätet igen

Nu har jag publicerat min första webbsida (i den här omgången) för världen. Det har jag gjort på den egna domänen www.server42.se som ligger hos det kunniga och hjälpsamma företaget www.space2u.se som har haft hand om min mail i många år liksom tidigare webbförsök.

För överföringen från den lokala maskinen använder jag det utmärkta gratisprogrammet Filezilla, som kan hämtas här.

Det imponerande resultatet syns nu här.

Ingen RSS - web eller project

VWD ska visa nyheter om VWD på startsidan, men den var tom. Men med klick på tools/option, klicka i expand och på startup så kunde jag ange adressen till en rss feed. Men vilken? Har letat efter en speciellt om VWD som visas på en ny filmen om VWD, men den rssen kan jag inte hitta. Valde en i stället som verkar ha med saken att göra, men där innehållet verkar alltför brett.

Sedan kom frågan om jag ska skapa ett "project" eller en "web". Filmen ger inget svar och det har inte googling gjort heller. I filmen väljer man "Web" så då gör jag det också. Nästa val är gäller om koden lokal ska hanteras av en lokal webbserver (IIS) eller om den ska läggas i en vanlig mapp och sedan läsas via den webserver som ingår i VWD.

Jag prövade lokal IIS, men fick meddelandet








Klick på F1 ger ingen vettig information om felet. Så jag tänker om och lägger koden i en mapp.

Traditionsenligt lägger jag in texten "Hello world" och klickar på start debugging, säger ok när systemet frågor om det får inkludera debugkod i koden och sedan visas resultatet utan problem i webbläsaren.

Jag är i gång igen - efter en tredje nystart.

måndag 21 september 2009

Startar om igen - med Visual Web Developer

Anledningen till att jag tog detta steg var att Visual Web Developer - VWD började skapa sina filer (project, settings, mm) i en ny mappstruktur med mappen Dokument överst. Tyvärr innebar det att standardmappen Dokument dubblerades.

Jag har försökt att styra till den mappstruktur som VWD arbetade med i början, men kan inte se hur man gör det. Den som vet hur man anger standardmappar för VWD får gärna höra av sig!

Så jag bestämde mig till slut att fixa felet med att reparera VWD, men det löste inte problemet. Så då avinstallerade jag hela systemet och passar samtidigt på att defragmentera hårddisken.

Sedan går jag till Microsofts sida för webutveckling och laddar hem VWD igen.

- - - - - -

Tillsammans med VWD laddar jag hem en stor mängd program. Det övriga är bl.a. ett antal applikationsprogram i källkod. Det kan vara bra att titta på.

Det krånglade en hel del med få igång nedladdningen. Flera gånger hände ingenting efter klick på "download". Andra gånger så avslutades installationsprogrammet plötsligt utan något meddelande. Men så till slut kom "Web Platform Installer 2.0 PC" igång.

Jag har en vision av vad jag vill utveckla. Hur långt jag kommer beror givetvis på min förmåga att använda utvecklingssystemet. Basen är ASP.NET. Jag kommer nog mest använda Visual Basic.Net. Utvecklingsverktyg blir Visual Web Developer Express. Allt detta är gratis.

torsdag 17 september 2009

Hög tid för ny mobil

Det är hög tid att skaffa en ny mobil. Idag har jag en gammal PalmOne Treo 600. Den har fungerat bra i väldigt många år speciellt funktionerna kalender, adresser, memos med enkel synkronisering med Palms PC-program. Som telefon har den dock varit så där. Och inte har jag fått den att fungera på Internet, trots att det borde gå.

Vad ska den nya mobilen kunna?
- vara en bra telefon
- kalender, adressbok, memo med enkel synkronisering till PCn
- surfa
- SMS
- Epost
- mp3
- radio
- högtalare
- fysiskt tangentbord med ÅÄÖ
- kamera

Det finns några produkter som förefaller extra intressanta
Android-mobiler
Nokia 900
Sony-Ericsson X3
Palm Pre

Nu startar jakten. En googling med mobiltelefon qwerty 3g USB mp3 svensk/finskt ger fyra svar.

Nokia 900 är ju väldigt imponerande. (Prisjakt, Mobil, PC City). Fördelar: 3,5" skärm, 800x480 pixlar, standard minneskort. Oklart om det går att få fysiskt tangetbord med ÅÄÖ, däremot troligen på det virtuella tangentbordet. Denna gång har inte mobilen Nokias vanliga egna OS utan Maemo som är en Linux-variant. Det är mycket jag inte kan värdera (läs förstå) vad gäller kommunikationen. Det verkar i alla fall som om att telefonen kan kopplas till lokala nätverket. Kan den användas som Skypetelefon? Får läsa på lite...

LockHunter tog äntligen bort mappen

För en tid sedan tänkte jag lägga en genväg till mappen Dokument på skrivbordet. Det skulle jag inte gjort. För det blev ingen genväg utan en ny mapp med samma namn i mappen Dokument. Och denna nya mapp gick inte ta bort. Jo, den gick att ta bort med kom sedan snabbt tillbaka igen.

Vad värre var att Visual Web Developer missuppfattade var den skulle lägga sina filer. I stället för att de som vanligt placerades i den ordinarie Dokumentmappen, hamnade de inte den nya dubletten. Därefter slutade asp.net-programmen att fungera ("Parser error"), troligen för att vissa filer saknads i den nya mappen.

Vad göra? En idé var att jag saknade rättigheter att ta bort denna mapp. Kanske är det en mapp som Vista skyddar? Webben Windows VistaForums har en mycket omständlig, men mycket pedagogisk beskrivning av hur man blir ägare av ett objekt. Jag följde instruktionens alla 23 steg. Mappen försvann. Och kom tillbaka.

Efter flera timmars arbete hittade jag programmet LockHunter, som tom finns i en 64-bitarversion. Och se, LockHunter tog bort mappen utan problem. Och än har den inte dykt upp igen.

LockHunter har utvecklats av två ryssar och är helt gratis. Tack för hjälpen Igor Tkachenko och Nikolay Duylovskiy.
--------------------------

Nej, inte heller det fungerande. När jag startade Visual Web Developer igen så återkom den förhatliga mappen!

söndag 13 september 2009

Kontroll av indata med htmlencode

Ett problem med inmatning på nätet är användarens möjlighet att skriva in kommandon i fälten för att så sidans kod visas, t.ex. <h1>, <form> eller <script>. Det gör att användarens kod infogas i programkoden vilket gör att sidan inte fungerar eller att användaren kan göra ett dataintrång.

För att skydda mot detta uppfattar DotNet HTLMkod och Script som ett fel och aktiverar skyddet HttpRequestValidationException vilket innebär att användaren får se ett långt tekniskt meddelande rubriken ”Serverfel i tillämpningsprogrammet”. Och det är ju bra, men det är ju än bättre att förklara för användaren på vanligt språk vad som hänt och vad vederbörande nu bör göra.

Lösningen är att först koppla bort det skyddet HttpRequestValidationException. Det gör man genom att lägga till "validateRequest=false" i Page-direktivet. Sedan låter man server.htmlencode bearbeta indata före annan bearbetning i koden, t.ex.
message.text = server.htmlencode(textbox.text)

Webben fungerar inte fn

Återupptar mitt utvecklingsprojekt efter en tids jobbande med annat. När jag startar applikationen möts jag av meddelandea "Webben fungerar inte fn".

Hur var det nu? Visst har jag lagt in det meddelandet. Men var? Och hur får jag igång applikationen igen?

Jo, så här var det. Om man lägger en fil med namnet "app_offline.htm" i applikationens rotmapp så visas bara innehållet i "app_offline.htm" - i mitt fall "Webben fungerar inte".

söndag 23 augusti 2009

Vistas utforskare är kass - Över till Google desktop

Varje gång man använder Vistas utforskare så måste man högerklicka på rubriken på Namnkolumnen för att expandera kolumnerna så att de går att läsa innehållet.

Sökning sker också på en text vare sig det är i filnamnet eller innehållet. Det gör att om man vet ungefär vad en fil heter så måste man ändå gå till avancerad sökning. Då kan man lägga in tecken som ska finnas i filnamnet. Sedan får man ändra i sökrutan för att ta bort det urprungliga sökkriteriet. Urtokigt.

Därför tänker jag pröva Google Desktop. Tar tar dock ett tag då indexering bara görs när datorn inte används - och just nu används den för fullt.


Utveckla för webben Microsoft style

Jag fick fråga från en god vän hur man gör för att flytta över en applikation skriven i Access från en PC till webben? Det finns väl flera sätt, men en väg är att skriva om applikationen för webben med hjälp av Microsoft med hjälp av Visual Web Developer 2008 Express Edition.

Microsoft är hopplösa med sina ofta långa produktnamn, så smeknamnet VWD får duga. Systemets features och installationen på den egna PCs presenteras riktigt bra i denna film.

En ny kodeditor i himlen

Tack vare Allt om PC blev jag uppmärksammad på ett ganska nytt Mozilla-projekt. Det är Bespin en kodeditor speciellt för HTML, JavaScript och CSS. På deras dashboard finns en trevlig introducerande film väl värd att se.

En specialitet är att den gör det möjligt för flera användare att skriva i samma kod samtidigt. Det kan ju vara bra t.ex. när en mer kunnig rättar kod tillsammans med författaren eller när man parprogrammerar i metoden Extrem programmering.

Filmen är fö uppladdad till videowebben Vimeo, som jag också tänker titta närmre på. Wikipedia ger mer info om denna tjänst.

måndag 10 augusti 2009

Evernote är smart - den testar jag

Evernote är en riktig avancerad anteckningsbok. Kolla filmen bara!

Jag är ute efter en ny mobil och ska pröva Evernote i jakten. Har just startat en nedladdning av desktopversionen. Det sägs att den är gratis. Vi får se.... Nej, gratis är den bara i en basversion.



Varning för Foxit Software och TrailPay

Foxit Software har en pdf-läsare verkar intressant. Mest intresserade är jag dock av deras PDF Creator. Men här är det något skumt....

Foxit skriver "Get a 1-year license FREE with TrialPay!" Det visar sig betyda att PDF Creator är "gratis" om man köper en helt annan produkt. Vilken bluff! Något för marknadsdomstolen? Så det får väl bli en pdf-skrivare från någon annan.

Företaget bakom denna bakvända affärsidé heter TrailPay Inc. Metoden ogillas av fler än mig. Ett par exempel: Donna's SecurityFlash och Konsumentkraft.

Nu använder jag bara Gmail

Jag har gått över till att bara använda Gmail. Tidigare använda jag Outlook express med POP3 på två maskiner och ingen mail alls på en tredje. Det blev för jobbigt, speciellt då jobbet har gått över till Gmail.

Fördelerna är främst säkerheten. Det finns alltid en risk för att PCn försvinner med hela mailarkivet. Det vore förödande. Risken för att Google slarvar bort just mina mail eller de miljarder mail de hanterar är extremt liten. Så den föredrar jag.

Jag här till dem som inte vill hålla på att bedöma varje mail om det ska slängas eller ej. Så i princip får alla mail ligga kvar i systemet. Det tar en del utrymme på hårddisken och förlänger därmed också tiden för backupen. Med flytten till gmail så frigjordes skivutrymme och backupen går lite snabbare.

Gmail har inga mappar utan använder taggar (etiketter på svenska) i stället. Mycket bättre, även om det tar lite tid att tänka om (så där 2-3 sekunder eller mer). Men sökningen är så snabb att inte heller etiketter är nödvändiga. Den fungerar på samma sätt som vid det vanliga googlandet.

Den viktigaste nackdelen är att jag inte har tillgång till epostarkivet när jag inte är uppkopplad, men det är jag ju nästan alltid nuförtiden.

En bra ny funktion är Aktiviteter. Ett ganska behändigt sätt att hålla ordning på det man ska göra. Men det vore bättre om man kunde använda taggar i stället för "listor" som fungerar ungefär lika dumt som mappar. Denna funktion kallades tidigare för Listor och än så länge finns det ingen hjälptext på svenska om Aktiviteter.

Funktionerna Chat och Kontakter har jag inte börjat använda riktigt än.

Man kan skapa hur många epostkonton som helst - helt gratis. Det kan vara bra att ha några epostadresser som inte kan koppla till en själv, t.ex. om man deltar i ett debattforum och vill vara anonym. Då kan man ta en epostadress som anonymasd67143hasd@gmail.com eller något liknande. Den enda möjligheten för någon att koppla denna adress till den faktiske innehavaren är att Google läcker och det tror inte jag att de kommer att göra.

Intressanta programnyheter

- PC för Alla svarade 14/7 på 10 bra frågor om Office 2010.
- TrueCrypt (Läs...)

fredag 7 augusti 2009

Snabbt besked från AxCrypt!

Jo, anledning till att programmet inte fungerar på min maskin är att jag kör Vista 64-bitar. En version ska komma under hösten för även för detta udda OS.

Tills vidare kan man köra ett kommando var gång man öppnar utforskaren för att få AxCrypts context menu att fungera. Inget vidare praktiskt. I vart fall inte för en som använder systemet så som jag gör det.

Men företaget Axantum verkar vara mycket kompetent så de hittar säkert en bra lösning.

Uppgifter i Gmail och - snart - i Kalendern

Jag upptäckte "Aktiviteter" i gmail för ett tag sedan. Som alla andra har jag prövat många system, "senast Remember the milk" men inte hitta något som passar.

Aktiviteter (Tasks) är lätt att jobba med, men framför allt ständigt närvarande. Mailsystemet kommer man ju till ett stort antal gånger per dag och då är det natrligt och också slänge en blick på aktivitetslistan.

Dessutom går det att skapa en aktivitet från ett öppet mail (shift+T). Övriga snabbkommandon finns på hjälpen.

I Hjälpen står det "Move tasks by grabbing them to the left of the check mark and dragging them up and down." Det kan jag inte få att fungera, men så är det också en Lab-tjänst.

Jag har undrat över varför aktiviteterna inte är tillgängliga i Kalendern. Men nu har de blivit det. Fast bara om man väljer engelska som språk. Men funktionen kommer väl snart på svenska också.

onsdag 5 augusti 2009

AxCrypt funkar inte

I vart fall inte på min maskin. AxCrypt verkar vara ett populärt system för kryptering av filer och mappar med många entusiastiska användare. Tack för tipset Digifarm.

Det ska räcka att högerklicka på den fil som ska krypteras och därefter välja vad man vill göra från en "context menu". Men det finns inget om AxCrypt på denna meny. Det kan som vanligt ha med att jag kör Vista med 64-bitar. Det brukar krångla till det.

Jag har informerat utvecklaren om problemet. Får se om han hör av sig. Jag får väl också kollar efter alternativ.

tisdag 4 augusti 2009

KeePass håller ordning på lösenorden

Om din dator blir stulen så är det säkert några filer du absolut inte vill tjuven ska komma åt. Du kan också ha någon ber att få låna din dator för något och då finns risken att de gör en snabb sökning och hittar filer på din disk som de inte bör få tillgång till. Exempel är givetvis arbetsgivarens affärshemligheter, lösenord, mm.

För att minska risken så har jag börjat använda KeePass Password Safe. Jag har hittills lagt in ett 30-tal lösenord och ska lägga in ytterligare minst lika många.

När jag ska öppna en lösenordsskyddad webb så öppnar jag först KeePass, klickar på webbens namn varefter Keepass öppnar webben. Varje sig jag eller den som ev sitter bredvid ser mitt lösenord.

Det är inte lätt att hitta på bra lösenord. Helst vill man ju inte heller ha samma lösenord för alla webbar. Risken finns ju att någon kommer åt ett lösenord, t.ex. någon med admrättigheter på ett webbföretag och samtidigt ser min epostadress. Med kunskap om lösenordet är det sedan bara att gå till vanliga webbar för att se om lösenordet fungerar.

KeePass kan skapa långa, besvärliga lösenord för dig som vare sig du eller någon annan skulle kunnat komma på. Trots det är inloggningen hur enkelt som helst att hantera.

Nästa steg blir givetvis att plocka bort lösenorden till känsliga webbar som sparats i webbläsarna. Sedan känner jag mig något tryggare.

lördag 27 juni 2009

Vad i hela friden är NTRU och vad gör den på min disk?

Det började med att jag klickade på 'Prestandainformation och -verktyg' i Kontrollpanelen, sedan på länken "Avancerade verktyg" och så slutligen på 'Skapa en hälsorapport för systemet'. Efter ett tag kom rapporten:
En tjänst har rapporterats med en oväntad felkod.
En eller flera tjänster har misslyckats. Tjänsten stoppades inet korrekt och kan ha kraschat eller så har en av dess komponenter stoppats på ett felaktigt sätt
Tjänsten stängdes med en annan kod än 0 eller 1077
Starta om tjänsten
Prestandadiagnos.
Detta väcker rader med frågor:
1. Varför gör inte MS felmeddelande som enkelt kan kopieras. Meddelandet ovan måste jag nu skriva av. Idiotiskt!
2. Vad är det för tjänst? Varför inte tala om det.
3. Vad är det för kod MS surrar om?
4. Hur startar man om denna tjänst?
5. Varför ska jag gå till en prestandadiagnos när det är ngpt som inte fungerar?

Länken Prestandadiagnos går inte till någon sida som har med prestanda att göra utan om hur man startar och stoppar services.

Jag kan också klicka på "En tjänst har rapporterats med en oväntad felkod" och får då följande "fråga", dvs en SQL-sats som listar en mycket lång rad av objekt. Vad ska den säga mig???

Sedan kommer Felaktigt stoppades systemtjänster med bl.a. följande uppgifter: Visningsnamnet är "NTRU TSS v1.2.1.129 TCS". Tjäntenamnet är tcsd_win32.exe. Vad gör denna systemtjänst? Var kan man läsa om det?

NTRU visar sig vara ett företag i säkerhetsbranschen som bl.a sysslar med kryptering. Utmärkta Processlibrary ger snabbt besked om vad tcsd_win32 är för något: "tcsd_win32.exe is a NTRU Hybrid TSS Process\r from NTRU\r belonging to NTRU Cryptosystems\r". Vad \r betyder i sammanhanget vet jag inte, men det börjar bli klart vad det handlar om för slags tjänst. Återstår frågan om varför den stoppats och om det gör något.


Nu funkar det äntligen mellan VWD och MSSQL

Efter att ha gjort massa småändringar så fungerade det plötsligt. Jag kunde skapa en tabell i VWD och se den i MSSMS och vise versa. Tyvärr vet jag inte varför det gick. Därmed finns ju risken för att samma problem återkommer utan att jag vet hur det ska hanteras.

Det som hände var att jag i VWD valde add connection, som server name skrev datornamnet/sqlserver och sedan skapade en helt ny databas. Och se, den syntes plötsligt i MSSMS!

Nu är läget att jag kan se en databas som jag tidigare skapat i MSSMS i både MSSMS och VWD. Däremot inte den jag skapat i VWD eller andra SQL-databaser (.mdf) som endast syns i VWD. Varför?

När jag i MSSQL försöker öppna mdf-filen får jag besked om att den är upptagen.

tisdag 23 juni 2009

Hur skapar man en koppling mellan VWD och MSSQL?

I den fortsatta jakten på felet i kopplingen med VWD och MSSQL återgick jag till googlingen "web developer" "add connection" "error 26" "2008". Denna gång valde jag ett inlägg i formuet asp.net. I ett av svaren fanns en hoppfull länk till MSDN Visual Web Developer Using SQL Server Express Edition with ASP.NET.

Där står det inledningsvis "You can connect to a SQL Server Express Edition database just like you would connect to any SQL Server database by specifying the database server as the local SQL Server Express Edition data source. " Det betyder välk ungefär - gör som du brukar. Ingen bra upplysning! Lite längre ned finns dock rubriken "Setting up a SQL Server Express Edition Database" med länk till "How to: Create SQL Server Express Edition Databases." Prövar att göra som den säger i stället. Resultatet, ett nytt felmeddelande:



------------------

Men nu lär lösningen när! På den sida meddelandet hänvisar till står det "SQL Server Express - Easy to Use", "Get up and running in as little as 20 minutes", "Seamlessly integrated data experience for building Windows applications and Web sites", etc. Ett litet aber är att det gäller SQL 2005, men 2008 bör väl inte gjorts svårare?

Sidan innehåller främst en rad trevliga videos men avsnittet om hur man kopplar sig till MSSQL från VWD var ointressant då det fungerade direkt. Ingen hjälp därifrån alltså. Men där finns också en supportsida.

söndag 21 juni 2009

Jakten på felet går vidare

Det blev ingen lösning på felet i går. Någon mer relevant upplysning fanns inte i hjälpartikeln och inte i någon annan artikel på hjälpen heller om felmeddelandet.

Vad göra då? Ge upp? Återgå till Google Apps? Pröva Linux? Sluta med programmering. Att läsa Microsoft texter tar på humöret.

Men jag kör vidare och testar att googla. Men hur? Söksträngen "web developer" "add connection" "error 26" "2008" ger 10 svar som rimligen har med saken att göra. Hamnar först på Bigresource som på en sida har massor med frågor. Bra för då går det snabbt att fritextsöka.

Det första ämnet som förefaller intressant är Error - SQL Server Default Settings / Visual Web Developer Express 2008. För att få följa diskussionen så måste man ange en kod, men någon betalning är inte på tal. I repliken finns en ny färsk länk (080529) till MSDN-artikeln error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified som redirectar till error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified.

I första svaret kommer en del förslag: "Looks like you are trying to connect a remote named instance. To make it work, SQL Browser on the remote server must be enabled, UDP port 1434 should be put into exception if firewall presents."

Som sagt så är VWD och MSSQL i samma maskin så särskilt remote är de inte. SQL Browsern ska vara "enabled" och den är i alla fall "startad". Men hur är det med UDP 1434 i brandväggen?

En genomgång av registrerade undantag i brandväggen gör en förskräckt. Det är ju massa program så fått undantag. Varför finns t.ex. Skype med fem gånger?

I undantagslistan finns "SQL Server Management Studio" (som jag själv lagt till för en tid sedan), men inget annat som kopplar till VWD eller MSSQL. Däremot är inte "Webbhanteringstjänsten (HTTP)" och "World Wide Web Serviced (HTTP)" inte aktiverade. Det gör jag nu.

Kollar sedan brandväggen programflik och lägger där till "Microsoft Visual Developer 2008 Express Edition" och tar även med "Visual Studio 2008 Remote Debugger (x64)" som en ren chansning. Slutligen lägger jag till porten 1434 och prövar med namnet "SQL Browser".

Ny test, samma fel!!! Men de ändring som gjorts är det nog bäst att starta om systemet.

-----------------------
Nej, felet kvarstår.

lördag 20 juni 2009

Hur få Microsofts program att fungera ihop?

Sedan en tid experimenterar jag med Visual Web Developer 2008 (VWD) och MS SQL 2008 - båda i gratisversionerna "Express". Det har fungerar ok under någon vecka, men nu tänkte jag koppla samman VWD med MSSQL. Då kommer ett kryptiskt felmeddelande:



Felet har alltså med network eller med en "instance" att göra. VWD och SQL servern ligger på samma dator, men de kan ju kommunicera med varandra på nätverksvis som med TCP, ändå. Vad en instance betyder i sammanhanget är jag oklar över.

VWD hittar inte SQLservern eller så är den inte "accessible". Varför det? Fel på instansnamnet? Hur kollar man det?

Och så ska Servern vara konfigurerad för remote connection. Varför det? VWD och SQLservern finns ju i samma maskin. Men kör för det. Men hur tar man reda på hur servern är konfigurerad och hur gör man det på rätt sätt?

Felet kan ju bero på fel "Data source" (det fanns flera källor att välja bland). Jag är mycket osäker på vad det är för namn på servern. Filnamnet "SQLserver" kan jag inte hitta. Jag vet att databasen heter system91 dock.

Den bästa informationen i meddelandet är att felnumret är 26 och heter "Error Location Server/Instance Specified". Så det blir väl att googla på det.

Men första steget bör ändå vara att gå till Microsofts hjälp. Tur nog så finns det en aktuell hjälpsida om det aktuella meddelandet. Men det är långt (14.615 tecken!). Och komplicerat!!!

Först står det om "report server" i artikeln. Det är jag ju inte intresserad av. Sedan handlar det om fel login! Men jag använder ju Windows authentication och loggar inte in alls. Ingen bra början.

Men så läser jag att det kan vara loginfel i alla fall nämligen om inte Kerberos version 5 protocol funkar. Hur ska jag veta det?

Noterar f.ö. fel på hjälpen. Funktionen att förstora texten funkar inte. När man väljer nytt fönster så blir det en ny tab. Vad håller ni på med på Microsoft?

--------------------

Nej, det verkar inte vara loginfel. För det krävs det att fler datorer är involverade.

Läser vidare. Felet kan bero på att servicen är "stopped". Kan det vara det när jag utan problem kan accessa servern via "SQL Server Management Studio"?

För att ta reda på om tjänsten är igång ska ska jag använda Administrationsverktyg för att se på datorns tjänster.

Där kan jag se att SQL Server är startad. Det är däremot inte tjänsten "SQL Server Agent", även om det ser ut som om att det går lätt att åtgärda. Men vad gör denna agent?

Tjänsten "SQL Server Browser" verkar inte vara något man startar och stoppar men väl inaktivera. Kanske kan tjänsten startas och stoppas när den väl aktiverats?

-----------------------------

När jag startade Agent-tjänsten så kom meddelande om att tjänsten startade, men också att den stoppade igen, då den inte användes av andra tjänster eller program! Det verkar som om att den startar automatiskt vid behov. Ok, struntar i den.

Ändrade sedan startmetoden för Browser från inaktiverad till automatiskt, men det ändrade inget. Samma fel som tidigare...

måndag 8 juni 2009

IT-röran

På denna sida ska jag ställa samman den IT jag nyttjar för att visa på svårigheterna att få allt att hänga samman.





















AntalTypKommentar
2TeleoperatörerTelia och Bredbandsbolaget
2Sladdlösa telefonerSiemens och Doro
2TV-apparaterSony (tunn) och Philips (tjock)
2DigitalboxarSony och ???
3DatorerDell Inspiron, Dell Latitude E5600, Dell
2OperativsystemXP Professional, Vista Business
2BloggarWordpress, Blogger
1MobiltelefonabonnemangTele2
3EpostsystemOutlook Express, Gmail (2 sep adresser)
4OfficesystemOffice 2000, Office 2007, OpenOffice, Google Documents
3WebbläsareInternet Explorer 8, Firefox, Google Chrome
3KalendersystemPalm Desktop, Palm One, Google Kalender (ett flertal konton)
4KartsystemEniro, Hitta, Google Earth, Google Maps
3BildbehandlingPicasa, Microsoft (2 st)
2UtvecklingssystemMS Access, MS Web Developer
3DatabaserMS Access, MS SQL 2008, MySQL
1RouterNetgear
1BredbandsmodemBredbandsbolaget
5Musik, radio, TV, filmItunes, Real Audio, VLC Media Player, Quickime, Windows Media Player

söndag 7 juni 2009

Kan Experia X1 synkas med Vista64?

Jag måste snart köpa en ny mobiltelefon. Ett alternativ är Sony-Ericssons X1. Men är den kompabel med Vista64? Det är inte lätt att få veta det på X1s webb. Till slut hittar jag att mobilen ska vara kompatibel med både Vista32 och Vista64 på nedladdningssidan och prövar att ladda ned och installera. Det är lite vågat då det handlar om att uppdatera ett redan installerat synkprogram och något sådant finns ju inte i datorn än, men det kan vara värt att pröva.

Efter lång väntan kommer till slut ändå besked om att köra installationen. När den verkar vara klar så körs en sökning efter uppdateringar. Spännande. Initiering görs av programmet och sedan en synkronisering (mellan vad?). Så kommer detta meddelande:



Vistas hjälp meddelar klart att ActiveSync finns inte i Vista:

"Microsoft har ersatt ActiveSync med Center för Windows Mobile-enheter, en förbättrad version av programvaran avsedd för datorer med Windows Vista. Du måste använda det här nya programmet när du vill synkronisera en Windows Mobile-enhet i Windows Vista. Första gången du ansluter en Windows Mobile-enhet till en dator som är ansluten till Internet och som kör Windows Vista, ska programvaran för Center för Windows Mobile-enheter hämtas automatiskt och installeras på datorn. När du har ställt in din enhet för att synkroniseras med Center för Windows Mobile-enheter visas resultaten i Synkroniseringscenter.

Obs!
Center för Windows Mobile-enheter fungerar inte på Windows Mobile-enheter. Windows Mobile-enheter använder fortfarande ActiveSync."

Då infinner sig frågan av en "Windows Mobile-enhet" är för något? Hjälpen ger svaret:

"Mobil enhet. En handburen apparat som exempelvis en portabel musik- eller videospelare, en handdator (PDA), en mobiltelefon eller en Windows Mobile-enhet som fungerar fristående men som även kan anslutas till en dator. För många av dessa enheter går det att synkronisera information med Windows. "

Så här långt så verkar alltså det vara Center för Windows Mobile som finns på Vista och ActiveSync på X1. Frågan blir - är de kompatibla? Och; varför skriver inte man något om detta på X1 webb????

lördag 6 juni 2009

VPN-klienten vägrar!

Jag gör en del av mitt arbete från hemmet och kopplar då upp mig via VPN, dvs via en säker förbindelse. Det fungerar utmärkt på mina gamla datorer med Windows XP. Men inte på den nya med Vista med 64 bitar. När jag installerar programmet SafeNet VPN Adapter kommer


När jag klickar på OK (trots att jag inte alls tycker att det var OK) så kommer


Om jag avbryter händer inget mer. Om jag klickar OK så för jag beskedet att starta om systemet.
När systemet startat har VPN Client-smblen ett rött streck över sig, men kan ändå startas. Det går också att lägga in alla parametrar, men det går inte att spara dem. Timglaset ligger kvar över programmets fönster som meddelar "svarar inte". Det är bara att stänga programmet.

Det är det som är fel? Vad då för adapter man avser? Vad är det som ska omvandlas eller anpassas? Har det med Vista att göra? Eller 64-bitarsprocessorn? Eller kanske routern?

Tre tänkbara åtgärder
1. kolla infon i programpaketet på den egna disken.
2. leta efter info på programleverantörens webb www.netgear.com
3. googla runt på t.ex. "vpn client netgear ProSafe"

På disken finns en readme som berättar att programmet heter NETGEAR ProSafe VPN Client. Versionen är 10.5.1 (Build 8), daterad 2005. OS: Windows 2000 Professional eller Windows XP Home and Professional. Där står det också att programmet förutsätter "L2TP och Virtual Adapter functionality".

En intressant notering är att företaget Safenet har "LegalCopyright". Det kanske har värdefulla uppgifter.

---------------------------

Har nu hittat en uppgift på Netgear om att företaget 2008 började erbjuda en Vista-uppgradering förutsatt att man har tillgång till CD-skivan. Så det blir väl att ta den nya datorn till jobbet och göra ett försök.

--------------------------

Via Google kommer jag till förträffliga UniBlue som alltid brukar ha bra beskrivningar av dlleler, men denna gång är UniBlue nästan svarslös: 'irebase.dll is a process belonging to the SafeNet CSP program . '"irebase.dll is a IreBase" "belonging to SafeNet CSP" "from SafeNet"'.
Sökningen 'irebase vista' ger inget av värde.

torsdag 4 juni 2009

Officeröran

Jag använder tre olika kalendersystem. Det är än värre med officesystemen.

För många år sedan uppgraderade jag Office 97 till Office 2000. Fungerade bra. Använde samma på desktoppen (som eg är en floortop) och på laptoppen.

Men sedan började jag använda Office 2007 på laptoppen som används på jobbet. Det sker inom ramen för jobbets licens.

Men på den nya Vista64-datorn går det inte att installera Office 2000. Det saknas några dll-er. Och inte får jag installera jobbets Office 2007.

Därför har jag nu installerat OpenOffice, men använder också Google Docs.

Så nu har jag alltså tre kalendrar och fyra office att hantera. Och två operativsystem: WinXp och Vista + Google, dvs i praktiken tre stycken. Dessutom fem lokala diskar plus jobbets diskar. Och så tre olika mailsystem/klienter: Outlook Express och två olika adresser på gmail. Och tre webbläsare: IE (som krävs i vissa situationer), Firefox (som nästan alltid är bäst) och Google Chrome (som är snabb och trevlig men saknar åtskilligt som är nödvändigt).

Så det är en del att hålla reda på.

onsdag 3 juni 2009

Det blir Python - eller

På 9 minuter och 29 sekunder gör en driven programmerare i en film en Python-applikation, laddar upp den på nätet och vidareutvecklaren den i flera steg. Det är kul att se och ger en slags helhetskänsla. Men någon kurs i hur man skriver program är det inte, i vart fall inte om man inte använt Python.

Så åter till What Is Google App Engine? Det verkar som om det är lättare att komma igång med Python än med Java. Exemplet i Get started verkar vara samma som i filmen.

Först ska man ladda hem Python 2.5 från Python.org. Den versionen har ersatts med 2.6 och 3.0, men 2.5 finns kvar - även för Win64. Men funkar den versionen för Vista64? Här är svaret:
Är det alltså processorn som inte passar? I datorn finns 'Intel Core Duo CPU P8700'. Python kräver Win64-Itanium. Eller är det trots felmeddelandets referens till processorn Vista som är problemet? Vad göra nu?

SDK för Java eller Python eller båda?

Tydligen måste man ta hem några SDK (software Development Kit). Det är alltid lite spännande, särskilt när det gäller Google. Deras programvara verkar för det mesta vara Beta, 'Under utveckling' eller liknande. I mitt fall tillkommer det att jag kör 64 bitars Vista. Nog inget bra, men så är det.

Just nu handlar det om två tänkbara paket SDK för Python resp för Java (med tillskriften Early Look!!!). Båda paketen finns i Open Source. Det känns bra, men inte alls något jag vill studera närmare.

Det är frestande att bara ta hem dem båda, men där finns info om respektive paket. Börjar med Overview om Java.

Ser att den översikten kommer att ta tid att ta sig igenom med alla sina länkar. Tar en pause och kolla video i stället: Developing and deploying an application on Google App Engine.

Vid ett vägskäl

Som ofta med dokumentation på nätet finns det nu alldeles för många trådar att välja mellan.

1. Kolla igenom de 16 alternativen på menyn på Dashboardet (vad heter det på svenska?).


3. Läsa mer om authentication. När jag skapade domän valde jag utan närmare eftertanke "Open to all", dvs bara alla med google-konto. Någon miljard kanske?



Jag chansar på att börja med alt 5 för där finns det videos.

Ett eget dashboard!

Google App Engine är tydligen startpunkten för den som vill knåpa ihop en Google-applikation.

Engelska Wikipedia ger som vanligt en mycket bra översikt av GAE. Där finns även information om Microsofts konkurrerande service Azure.

Åter till Googles introduktion. Det visar sig att systemet är "easy to build, easy to maintain, and easy to scale as your traffic and data storage needs grow. With App Engine, there are no servers to maintain: You just upload your application, and it's ready to serve your users.". Det är bara att tuta och köra. Jag bör ha mitt program klart på några timmar ;-).

Och inte behöver jag någon egen domän heller. Jag kan köra på appspot.com. Väl där uppmanas jag att registrera ett domännamn för att sedan få en aktiveringskod via SMS. Det fungerade helt perfekt förutom att mitt namn var upptaget. (Kanske av mig själv vid något tidigare försök i en avlägsen tid).

Så nu har jag ett eget "Dashboard". Dessutom fick jag en länk om hur man laddar upp och hanterar Python-program. Också så blev jag uppmanad att bjuda in kompisar som kan hjälpa till med utvecklingen. Cool. Någon som vill hjälpa till?

tisdag 2 juni 2009

Kalenderröra

Sedan många år tillbaka har jag en smartphone med kalender, PalmOne. Till den finns ett hyfsat desktop-program med hotsync via USB-kabel. Men så jobbar jag på flera datorer och jobbet började använda Google kalender, så jag prövade det med. Därmed har jag tre kalendrar att hålla uppdaterade.

Hotsyncen funkar på gamla utgående laptopen men inte på den nya, då den har 64-bitars Vista. Det går inte att synka Palm Desktop med Google kalender. I vart fall har jag inte kommit på något bra sätt.

Möjligen kan jag exportera innehållet i gamla Palm Desktop till en ny version på nya laptopen.

Fast en bättre möjlighet är att skaffa en ny mobil som kan synkroniseras med datorerna. Jag tänker nämrast på Sony Ericsson X1 med Windows Mobile. Men funkar den med Vista 64?

Windows 7

En god vän som haft Vista ett tag verkar ha gett upp och har tagit hem WIndows 7 i stället. Och han verkar tycka att det är en förbättring.

För att undersöka om även jag - nu eller i framtiden - kan ta hem nästa version av Windows så laddade jag hem Windows 7 Upgrade Advisor Beta.

När jag klickade på Kör så hände inget. Ladda om den igen och valde repair, men såg då att programmet skulle startas från startmenyn. Jag har svårt att förlika mig med Vistas presentation av systemets program, men hittar givetvis ändå uppgraderingsrådgivaren.

Rådgivaren tar några minuter på sig att kolla kompatibiliteten. Sedan rapporterar programmet en del mindre problem. Windows Mail kommer inte funka utan man får hitta något annat. En del problem kommer också uppstå med SQL Server 2008. Det ska inte vara någora problem med maskinvaran. MEN, rådgivaren är en BETA och alltså inte att lita på än.

Mer om Win7.

Hur gör man en liten webbapplikation?

Jag leker med tanken på att göra en liten webbapplikation och har laddat hem Microsofts Visual Studio Express och SQL Express och börjat undersöka dem. Frågan om man ska använda Visual Basic eller c# kan lösas med båda, men jag har använt VB mest så det blir startspråket.

Men ett helt annat intressant alternativ kanske att använda Googles teknologi. Då tror jag att rätt startpunkt är Google App Engine. Även här bör man göra ett språkval, nu mellan Java och Python.

Java har support för utvecklingsmiljön Eclips som är helt ny för mig. Ska nog börja med att kolla lite mer på Eclips, men det verkar förutsätta något mer kunskaper i Java än vad jag har.

måndag 1 juni 2009

Öden och äventyr i IT-världen

På denna blogg ska jag berätta om vad jag med mitt IT-system. Först lite om hårdvaran. Jag har tre Dell-datorer kopplade i ett radionät. Fn håller jag på att få igång min senaste laptop som är en Latitude E6500 med 64-bitars Vista Business.

Min andra laptop är på utgående. Det är en tre år gammal Inspiron som varit trevlig kompanjon och faktiskt påtagligt bättre än den nya på flera punkter. Ett exempel: Lattitude har sämre ljud och ljudknapparna sitter helt fel. Det är små knappar närmast själv bildskärmen. På Inspiron satt ljudknapparna på framsidan tillgängliga även när datorn var stängd.



Ljudknapparna är de tre små just ovanför mitten. Bilden är taven med Lattitudes webbkamera. Lite bökigt att för datorn att fota sig själv... I verkligheten är knapparna helt svarta, men jag tror inte man ska döma ut kameran efter denna enkla test.

Inte heller Vista är problemfritt. Dels fungerar inte Palm Desktops Hotsync så det finns ingen koppling mellan min ålderstigna PalmOne och dels går det inte att installera VPN-förbindelsen med jobbet. Eländes elände.