onsdag 13 juli 2011

Säkerhetslagring i molnet

Jag jagar en bra lösning för att lagra ganska stora mängder data i molnet. Det är främst bilder och filmer som tar plats. Jag behöver ca 200 GB.

Sedan en tid använder jag DropBox för att lätta dela filer mellan datorer och mobilen. Det fungerar bra, men blir alltför dyrt när det gäller stora datamängder. Upp till 100 GB kostar det 199 $/år, ca 1500 kr/år.

En annan möjlighet skulle kunna vara Space2u som jag använder sedan flera år. Det skulle bli betydligt lägre service (ftp) men blir ändå dyrt. Faktiskt mycket dyrt 995 kr/mån, dvs ca 12.000 kr/år!!! Då ingår iofs 300 GB.

Manufrog har jag också använt en del. Med ett Powerkonto får man 6 GB för 500 kr/år, dvs ca 17.000 kr/år för 200 GB.

Det verkar som företagen inte fattat att skivminnen nästan inte kostar något nu för tiden. Fast Google fattar ju. Vad kostar det där?

Google har haft (har?) planer på Gdrive, dvs möjligheten att spara vad som helst i nätet - så länge det är elektroniskt. Gdrive är här rapporterades det redan 2007 med bild och allt:

googlestore2.PNG

Men så var det ändå inte i vart fall inte som en datalagringstjänst från Google. Gdrive finns dock kvar i form av en programvara som sparar filer i Gmail, se även Wikipedia).

Det finns dock rykten om att Google kommer igen med en lagringstjänst, t.ex. Google Gdrive Revealed.

Kan lösningen vara Google Docs. 1 GB är gratis. Ytterligare 200 GB kostar 50 $/år, dvs 350 kr. Då låter ju mer rimligt.

Men hur lagras bilder i Google Docs. Som i Picasa? Är det risk för att de lagrade bilderna inte håller den kvalitet som t.ex. en fotobok kräver?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar