onsdag 23 mars 2011

Test av Firefox 4.0

Så är äntligen den omtalade FireFox 4 här. Har inte hunnit kolla så mycket men har sett en helt överlägsen hantering av bookmarks jämför med Chrome. Det är å andra sidan en av Chroms stora svagheter.

Just innan jag skriver detta hängde sig min PC när jag använde FireFox och fick starta om. Berodde det på FireFox?

En ny funktion heter "Fäst som programflik". Den är lite svår att hitta, men kanske är det naturligt efter ett tag att man ska högerklicka på fliken. Då läggs fliksymbolen längst till vänster. Men öppnar jag ett nytt FireFox-fönster finns inte symbolen. Däremot om jag stänger samtliga fönster och öppnar FireFox igen så syns symbolen i första fönstret, men inte i ytterligare fönster. Vad är logiken?

I början fanns det en "Firefox Button" - ett gult fält med textet Firefox och en dropdown allra längst upp till vänster. Denna knapp är nu försvunnen.

FireFox har "tillägg" och "insticksmoduler". Skillnaden är inte glasklar.

Det står i funktionslistan "let you discover and install add-ons without ever leaving Firefox", dvs att det inte ska vara nödvändigt att starta om Firefox vid installation av tillägg. Det stämmer i alla fall inte om rättstavningsprogram.

"The Home button has been moved to the right side of the search-field" står det. Men det stämmer inte. Den finns till vänster.

Det är konstigt att man öppna ett enskilt bokmärke i ett nytt fönster, men när man vill öppna en hel grupp/mapp så blir det alltid flikar i aktuell fönster. Så dumt beter sig inte Chrome.

Switch-to-Tab fungerar inte och det är bra. Så här är det tänkt: "As you’re opening a new tab or typing in the Awesome Bar, Firefox will check to see if you already have that site open. If you do, you’ll be directed to the existing tab so you don’t open a duplicate." Men det går alltså bra att ha samma sida i flera flikar.

Intrycket så här långt är att det är en typisk huvuduppdatering "4.0" och att det kan vara bra att vänta på "4.1".

Här är Cnets recension och film:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar