lördag 18 september 2010

Bonita i testbänken

Håller nu på att testa processhanteringsverktyget Bonita. En sak är klar; precis som vanligt så stämmer inte programmet med programdokumentationen. Efter registreringen av processen så sker en kompilering. Den anmäler inget fel utan kör igenom. Sedan startar jag programmet och efter att ha fyllt i det första formuläret så dyker systemet. Felmeddelandena har en imponerande längd och är lika obegripliga som vanligt.

Det verkar som om att det är en if-sats som krånglar. Det är möjligt att registrera alternativa flöden där valet styrs genom drop down i ett formulär. Det kan vara fel i variabelnamnet, i de namn som olika flöden har eller kanske i själva drop downen. Efter att ha testat ett antal varianter utan framgång, sökt igen den omfattande buglistan och snurrat runt på nätet, så börjar jag inse att det nog är nödvändigt att läsa referensmanualen. 107 sidor - inte så avskräckande kanske.

Bonita använder Business Process Model and Notation (BPMN), som är en världsstandard för beskrivning av processer som utvecklas av Object Management Group.

Det finns givetvis konkurrerande lösningar. En intressant är yawl. Två företag som erbjuder tjänster inom området CANEA Process och Barium

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar